BDSM Radio Holland
BDSM RTV MEDIA NIEUWS!!!!


30 mei 2009


Lesbische bisschop geldt als voorloper


Bron: www.telegraaf.nl De Telegraaf - Netherlands


AMSTERDAM - Een vrouwelijk bisschop die ook nog lesbisch is. De Zweedse Eva Brunne, deze week tot bisschop binnen de Zweedse lutherse kerk verkozen, is in internationaal opzicht een voorloper.


Al vanaf eind jaren zeventig strijdt de 55-jarige Zweedse als dominee voor de rechten van homoseksuelen binnen de kerk, een roeping die niet altijd makkelijk is geweest.

In haar nieuwe functie van bisschop wil Brunne dan ook proberen om de tolerantie ten opzichte van homoseksuelen en andere minderheden te vergroten: "Ik weet wat het is om ter discussie gesteld te worden. Maar nu ben ik in de gelukkige positie dat ik macht heb en die wil ik gebruiken om voor anderen op te komen."

Brunne raakte vertrouwd met de kerk door haar grootmoeder, met wie ze samen de dienst bezocht. Op haar twintigste werd Brunne zich bewust van haar seksuele voorkeur. "Ik was vreselijk verliefd op een vrouw en besefte dat ik lesbisch was." Maar de Zweedse had niemand waar ze een voorbeeld aan kon nemen. Haar moeder had, zoals zo veel anderen, veel vooroordelen over homo's.

"Mijn moeder sprak er altijd denigrerend over. Bovendien had ze een vriendin, die ze erg zielig vond omdat zij een homoseksuele zoon had. Zo kreeg ik het gevoel dat je als homoseksueel je ouders vreselijk teleurstelt."

Binnen de Zweedse lutherse kerk, die internationaal als vooruitstrevend wordt gezien, was homoseksualiteit jarenlang een gevoelig punt. In de jaren negentig moest een publicatie over homoseksualiteit binnen de kerk worden geschreven. Er werd een werkgroep geformeerd, waarvan de ene helft heteroseksueel was en de andere helft homoseksueel.
Maar Brunne haakte af: "Het is alsof je zwarten en blanken laat discussiëren over de vraag of het goed of fout is om zwart te zijn. Ik kon niet meedoen aan een project waar je levenswijze zo ter discussie wordt gesteld." Brunnes grote voorbeelden zijn Martin Luther King en Obama. Haar passies zijn timmeren en misdaadromans lezen. "Maar dat laatste doet elke dominee in Zweden."

Reactie BDSM RTV redactie:

Wie weet over 40 jaar ook een bisschop die uitkomt voor zijn/haar D/s voorkeur!!

BDSMVinden
Klik hier voor de beste BDSM shops!!!!
Klik hier voor BDSM winkel.nl
Klik hier voor de-Kooi BDSM/sex shop