BDSM Radio Holland
BDSM RTV MEDIA NIEUWS!!!!


03 juli 2009


Krochten van de ziel


Bron: www.grenswetenschap.nl Grenswetenschap.nl - Almere,Flevoland,Netherlands
holland,Netherlands


Spelen met macht of sadomasochisme is een heel breed thema. Het is ook een thema dat erg leeft, want bijna iedereen heeft wel eens gefantaseerd een persoon van begeerte te nemen of er juist door genomen te worden. In een eerder deel probeerden we vanuit het oogpunt van de onderdanige of 'sub' wat meer inzicht in de belevingswereld van de 'machteloze' te krijgen. Of dat gelukt is blijft natuurlijk onzeker maar we weten één ding zeker en dat is: waar onderdanigen zijn moeten ook 'dominanten' zijn. Wat drijft iemand om zijn of haar macht te laten gelden over een ander? En zijn dominanten eigenlijk wel dominant of is het allemaal een spel? Kortom in dit deel volgen we het uiteinde van de zweep terug naar de persoon die het hanteert.


BDSM is een algemene term waarmee men het spelen met macht in breedste zin aanduidt. Het komt uit het Engels, waar het staat voor: ‘Bondage and Discipline’, ‘Dominance and Submission’ en/of ‘Sadism and Masochism’. In het kort ook wel aangeduid als SM. In de wereld van de SM kent men verschillende aanduidingen voor deelnemers die iets kunnen zeggen over de aard van de persoon.

'Sub' staat voor onderdanig; in de lichtste zin van het woord is dat iemand die het, erotisch gezien, initiatief graag overlaat aan iemand anders. Sub's kan men uitsplitsen in verschillende types. Zo zijn er 'relsubs' die vooral plagen om een reacties te krijgen, 'lustsubs' gaan voor de lust die het spel met zich mee kan brengen en 'pijnsubs' die buiten zichzelf onderdanig maken ook kunnen genieten van pijnprikkels. Voor mensen die verder gaan dan onderdanigheid gaan gebruikt men soms de benaming 'slaaf' of 'slavin'. Slaven en slavinnen laten zich doorgaans ook buiten het bed domineren en het kan zelfs zo ver gaan dat zo iemand zich letterlijk 24 uur per dag en 7 dagen per week onderwerpt aan de grillen van de 'Meester' of 'Meesteres'.

'Dominanten' duidt men doorgaans aan als 'Dom' en verwijst naar iemand die de touwtjes vaak letterlijk in handen neemt. Een stap verder is de term 'Meester' of 'Meesteres' en algemeen gesproken verwacht men van deze categorie een verregaande doortastendheid. Niet iedere dominant laat zich zo aanspreken en soms gebruikt men gewoon de termen 'meneer' of 'mevrouw'.

Er bestaan ook 'switchen' of mensen die zowel kunnen genieten van het domineren als het onderdanig zijn. Natuurlijk is het bovenstaande een grove generalisatie, maar zo heeft u een beetje een indruk. Er bestaan vele vormen en variaties en niet iedereen geeft er dezelfde uitleg aan. Voor ons verhaal houden we de term 'Dom' aan en dat kan dus breed worden geïnterpreteerd.

In een poging om een goed beeld van dominanten te krijgen togen we naar een bijkomst van de VSSM (Vereniging Studiegroep Sadomasochisme <http://www.vssm.nl/>). De VSSM organiseert regelmatig voor liefhebbers en geïnteresseerden op diverse plekken in Nederland bijeenkomsten waar men zich op veilige manier kan oriënteren of juist verdiepen. Het betreden van een compleet andere cultuur is altijd een beetje eng en het idee van strenge mensen met zwepen en boeien te ontmoeten maakte de stap over de drempel niet eenvoudig. Toch stapte we over de drempel en betraden het epicentrum van lijden en genot.

Het dualisme van straf en beloning, acceptatie en afwijzing, overgave en liefde is al zo oud als de weg naar Rome, lees bijvoorbeeld onderstaande suggestieve tekst uit de bijbel:  

5 En gij hebt vergeten de vermaning, die tot u als tot zonen spreekt: Mijn zoon, acht niet klein de kastijding des Heeren, en bezwijkt niet, als gij van Hem bestraft wordt;

6 Want dien de Heere liefheeft, kastijdt Hij, en Hij geselt een iegelijken zoon, die Hij aanneemt.

7 Indien gij de kastijding verdraagt, zo gedraagt Zich God jegens u als zonen; (want wat zoon is er, dien de vader niet kastijdt?)

8 Maar indien gij zonder kastijding zijt, welke allen deelachtig zijn geworden, zo zijt gij dan bastaarden, en niet zonen.

9 Voorts, wij hebben de vaders onzes vleses wel tot kastijders gehad, en wij ontzagen hen; zullen wij dan niet veel meer den Vader der geesten onderworpen zijn, en leven?

10 Want genen hebben ons wel voor een korten tijd, naar dat het hun goed dacht, gekastijd; maar Deze kastijdt ons tot ons nut, opdat wij Zijner heiligheid zouden deelachtig worden.
Bron: Bijbel, Statenvertaling
    
De meeste bezoekers bleken ondanks hun indrukwekkende voorkomen van zwart leer of pikante kleding zeer open en toegankelijk. Men bleek heel sociaal en vooral spraakzaam over hun interesses. Er waren iets meer vrouwen dan mannen en het grootste gedeelte vormde samen een koppel. Anders dan in parenclubs bleek men hier juist meer geïnteresseerd in de persoon dan het vlees. De onbesproken regel om iedereen in zijn of haar waarde te laten bleek tot een hogere kunst te zijn verheven en dus konden we ons vrijelijk bewegen en natuurlijk vragen stellen.

Ons eerste doelwit was een Dom die er indrukwekkend uitzag. Hij droeg zware laarzen, een zwarte leren broek voorzien van handboeien en had een strenge uitstraling. 'Wat drijft een Dominant?' vroegen we hem op de man af en een brede glimlach verscheen op zijn gezicht. 'Het is gewoon heerlijk om het initiatief te nemen' was zijn eerste antwoord. Uit zijn verhaal konden we opmaken dat hij zich al jaren bezighield met het 'meesterschap'.

"Als mensen voor het eerst serieuze seks gaan bedrijven dan gaat daar vooraf heel wat emoties door die persoon, in de regel is dat een mengeling van lust en angst maar ook onzekerheid en de wil om te slagen en het goed te doen. Deze tegenstrijdige mix van gevoelens kan iemand tot waanzin drijven. Mijn spel is het proberen om telkens weer die gevoelens bij een ander op te roepen. Vervolgens is het de kunst om zo iemand bij de hand te nemen, zodat de gedroomde zekerheden wegvallen en men zich alleen nog maar kan overgeven, balancerend op de rand van lust en angst. Een Dominant moet daar heel verstandig mee omgaan en zichzelf goed in bedwang kunnen houden".

Maar waarom moet dat in zwart leer?
"Zwart leer is zeker geen vereiste maar het kan de sfeer verhogen. Een strak pak of gewoon een spijkerbroek kan ook. De rolattributen zoals handboeien of zwepen onderstrepen de onzekere gevoelens bij anderen. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de persoon. Een goede Dominant probeert bij de sub te zoeken naar de grenzen en fantasieën en als die eenmaal in kaart zijn gebracht kan daar een invulling aan worden gegeven. Sommige houden van een 'mind game', daar ligt de nadruk op de psychische kant en anderen willen fysiek geconfronteerd worden met hun diepste verlangens. Het idee dat iedereen die maar een beetje initiatief neemt een sub kan bekoren is fout. Het is een heel subtiel spel waarbij een Dom drie stappen verder moet denken en continu zijn spel daarop moet aanpassen. Valt een dom door de mand of maakt hij of zij de verkeerde beslissingen, dan is de magie verbroken en wat rest zijn teleurstellingen."

Dus, als ik je goed begrijp, is een dom eigenlijk iemand die een controlfreak is?
"Eigenlijk wel ja. Voor mij is de beloning om de ander zover te krijgen dat de grens tussen fantasie en werkelijk wegvalt en tot op het diepste niveau van iemands psyche te komen. De wetenschap dat de ander zich voor de volle 100% aan je durft over te geven geeft een enorme kick en de wisselwerking is compleet. Dat is macht, dat is overgave".

Kan iedereen dominant zijn?
"Nee, zeker niet. Natuurlijk kan je iemand overheersen of de macht ontnemen maar er zijn er niet zoveel die snappen dat het om een wisselwerking gaat. Er zijn nogal wat mensen die zichzelf dominant noemen, omdat ze denken zo snel even iemand te kunnen nemen of om een vrijbrief te krijgen om de eigen perverse ideeën uit te kunnen leven. Dat is heel oppervlakkig. Als Dom heb je nogal wat verantwoordelijkheid; een ander legt immers zijn of haar ziel en zaligheid in je handen en daar moet je heel bewust mee omgaan."

Is een dominant een sadist?
"Nee niet iedere Dom is een sadist en niet iedere sub een masochist. Natuurlijk zijn er bij iedereen sadistische of masochistische trekjes aanwezig, maar de groep pure sadisten en masochisten is relatief klein.

Er bestaan wat dat betreft veel gradaties".
Uit de aanwezigen konden we opmaken dat er meer subjes dan Dominanten waren en dat van de Dominanten er meer heren dan dames aanwezig waren. We besloten een Meesteres te vragen hoe dat zit.
"Vrouwelijke Dominanten zijn dun gezaaid en waarschijnlijk komt dat door de manier waarop de vrouw nu eenmaal in elkaar zit. Al in onze vroegste jeugd leren we sprookjes over hoe een knappe prins draken en doornen moet trotseren om een prinses te redden en achter op zijn paard te slingeren. De prins in dergelijke verhalen is meestal een volslagen onbekende en de prinses wordt niets gevraagd. De prinses echter maalt daar totaal niet om en laat zich meevoeren. Later in doktersromans en dergelijk wordt dat thema herhaald en herhaald. Het spreekt vrouwen aan een doortastende man te ontmoeten die vervolgens doet wat hem goed dunkt. Kennelijk zit de wens veroverd te worden in de vrouwelijke genen".
Bij jou is dat dus anders, want zo te zien laat jij je niet zomaar achterop een paard slingeren.

"Klopt, ik vond sprookjes en doktersromannetjes ook maar dwaze boekjes. Ik vond het als kind al heerlijk om de jongetjes naar mijn pijpen te laten dansen en ontdekte al gauw dat hoe meer bitch ik speelde hoe meer ze voor me deden. Plagen, uitdagen en als ze dan te dichtbij kwamen afstoten en op hun plaats zetten en dat net zolang tot dat ze gek van verlangen werden. Om het vuurtje te laten branden mochten ze me zo nu en dan kussen of iets verder gaan maar daarna liet ik ze opnieuw vechten om hun beloning. Ik wist toen niets van SM maar in de loop der jaren heeft het vorm gekregen en hier kan ik mij helemaal laten gaan".

Is er ook een element van liefde in het spel?
"SM zonder liefde kan in mijn beleving niet. Je toont het alleen anders. Zo kan iemand na maanden van afstoting en vernederingen een kus of een warme knuffel ervaren als duizend rode rozen en ik-hou-van-jou's. De liefde is in de SM wereld meestal sterker dan in de vanille wereld (vanille is een term die door het BDSM publiek wordt gebruikt om standaardseks aan te duiden), juist omdat je zo diep gaat en het verlangen bijna letterlijk kan laten branden. Jan Doorsnee koopt bij het benzinestation een bosje suffe anjers en geeft die aan zijn vrouw om zijn zogenaamde liefde te onderstrepen, in onze wereld moet de liefde telkens getoond worden door soms letterlijk voor de ander door het vuur te gaan. De beloning is daar dan natuurlijk ook naar".

We bedankten de gastheren en vrouw van de VSSM voor hun gastvrijheid en verlieten de wereld van de BDSM, waar gevoelens en emoties op de eerste plek blijken te staan. We hadden wat inzichten gekregen maar nog steeds geen compleet beeld. Zoals ook in de normale wereld zijn er in de wereld van de BDSM veel mensen op zoek naar zichzelf en hun ware gevoelens.

Op de blogsite 'Van Naald tot Naaldhak' van Meesteres Astrid kan men uiterst vermakelijke maar ook leerzame stukjes lezen over goede en foute dominanten en onderdanigen. Een aanrader voor iedereen. Voor mensen die meer willen weten is er natuurlijk de VSSM of bezoek de persoonlijke pagina van Mr. Bert.
Voor wie serieuze contacten zoekt met gelijkgestemden is bijvoorbeeld BDSMzaken of BeCollared een goede start.

Luister ondertussen nog even naar de ode aan de BDSM van Rob de Nijs om een beetje het gevoel te krijgen waar het om gaat.

Klik hier voor het artikel met videoclip en foto's op Grenswetenschappen.

Reactie BDSM RTV:
Voor meer gratis BDSM datingsite's klik
hier.
BDSMVinden
Klik hier voor de beste BDSM shops!!!!
Klik hier voor BDSM winkel.nl
Klik hier voor de-Kooi BDSM/sex shop